خواص پنیر و لبنیات چه نقشی در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف و سلامتی جسمی شما دارند؟ شاید باور نکنید که پنیر خواص بسیار مفیدی برای سلامتی شما دارد. به هر رو طبق یافتههای قدیمی پنیر یکی از خوراکیهای غیر سالم برای سلامتی شما شناخته میشد. البته بیشتر به سبب چربیهای اشباع شده موجود در آن.
اما تحقیقات جدید که در خصوص ارتباط بین چربیهای اشباع شده و ناراحتیهای قلبی انجام شده اند، خلاف این قضیه را ثابت میکنند. در واقع مصرف پنیر البته در حد اعتدال و نه افراط ارتباط مستقیمی با سلامتی افراد و کاهش ابتلا به بسیاری از بیماریها دارد.
در ادامه این مطلب از مجله فیدیلیو در بخش زندگی سالم به برخی از خواص پنیر که تاثیر مستقیم بر روی سلامتی دارند میپردازیم. با ما همراه باشید.
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
برخی از تحقیقات حاکی از آن هستند که خواص پنیر به یافتههای متناقض پیشین پاسخ میدهند. این که فرانسویها با وجود مصرف پنیر و غذاهای دیگر حاوی چربیهای اشباع شده نظیر کره و اردک از نظر میانگین ابتلا به بیماریهای قلبی در سطح پایین تری از دیگر افراد جهان قرار دارند خود پاسخگوی این سوالات است.
طبق نتایجی که از ۳۱ تحقیق مختلف حاصل شده است ارتباط بین افرادی که در رژیم روزانه خود لبنیات مصرف میکنند و کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی مشخص شده است. بر طبق یکی از این نتایج مصرف روزانه ۵۶ گرم پنیر ( هر ۲۸ گرم پنیر تقریبا معادل یک مکعب ۲٫۵ سانتی است) خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تا حدود ۱۸ درصد کاهش میدهد.
البته به باور نویسنده مجله تغذیه مصرف مینرالهایی از جمله کلسیم، پتاسیم، منیزیوم و ویتامینهایی نظیر رسبوفلاوین و B12 هم در این قضیه بی تاثیر نیستند. ضمنا مصرف روزانه ۱۴ گرم پنیر هم خطر ابتلا به حملههای قلبی را تا ۱۳ درصد کاهش میدهد.
خواص پنیر در کنترل دیابت
طبق نتایج تحقیقات مجله آمریکایی کلینیک تغذیه مصرف روزانه ۵۰ گرم پنیر احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را به میزان هشت درصد کاهش میدهد. البته نتایج خوب دیگری نیز در تحقیقات مشابه نشان از آن دارند که افرادی که روزانه سه چهارم فنجان ماست هم مصرف میکنند نتایج به مراتب پایین تری از خطر ابتلا به دیابت دارند. تحقیقات دیگری که توسط AJCN انجام شده است نشان داده اند که زنانی که به طور متوسط روزانه ۵۶ گرم پنیر مصرف میکنند از احتمال کم تری برای ابتلا به دیابت برخوردارند.
زنجیره چربیهای موجود در پنیر با پایین آمدن خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط مستقیم دارد. به علاوه طبق نظریه بسیاری از محققین کلسیم موجود در پنیر که سبب افزایش ترشح انسولین و مقاومت بیشتر بدن در برابر آن میشود احتمال ابتلا به بیماری را نیز کاهش میدهد. البته احتمالا پروتئین هم در این رابطه نقش مهمی ایفا میکند چرا که سبب کاهش تحریک انسولین میشود.
پنیر شما را از چنگال مرگ میرهاند
احتمالا از این خبر شگفت زده میشوید اما خب حقیقت دارد. طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۶ در مجله اروپایی کلینیک تغذیه بر روی ۹۶۰ فرد صورت گرفته است استفاده از خواص پنیر سبب میشود افراد از عمر طولانی تری برخوردار باشند. این تحقیق که بر روی ۹۶۰ مرد فرانسوی صورت گرفته است به مدت ۱۵ سال رژیم غذایی این افراد را دنبال کرده است تا ارتباط بین مواد مصرفی افراد و زمان مرگ آنها مشخص شود. نتایج این تحقیقات نشان از آن دارند که مصرف روزانه ۵۶ گرم پنیر به طور میانگین ۳۸ درصد احتمال مرگ در افراد را کم تر میکند. طبق این تحقیقات به احتمال زیاد کلسیم موجود در پنیر نقش مهمی در پایین آوردن فشار خون و دفع چربی از اندامهای داخلی بدن بازی میکند.
کلسترول موجود در خون شما را بهبود میبخشد
مصرف روزانه یک عدد اسنک تهیه شده از پنیر میتواند میانگین کلسترول موجود در خون شما را پایین بیاورد و بی شک در سلامتی قلب شما مفید خواهد بود. طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۵ به طور تصادفی بر روی برخی افراد انجام شد (تحقیقات استاندارد طلایی) میانگین کلسترول موجود در خون افرادی که از رژیم تجویز شده حاوی کره یا پنیر استفاده کرده بودند اندازه گیری شد. با وجودی که هر دوی رژیمهای غذایی مشخص شده برای هر دو دسته افراد حاوی مقادیر یکسانی از کالری و چربیهای اشباع شده بود، اما در انتهای این آزمون افرادی که در رژیم خود پنیر مصرف کرده بودند نسبت به افرادی که کره خورده بودند از میانگین چربی خون پایین تری برخوردار بودند.
احتمالا این تغییرات کلسترول به سبب قابلیت کلسیم در بیرون راندن چربیها از اندامهای داخلی بدن صورت گرفته است. به سبب وجود کلسیم بدن چربی را جذب نمیکند و کالری دریافتی را متعادل میکند.
توجه داشته باشید میانگین عنصر کلسیم در پنیر بسیار بیشتر از کره است. البته احتمالا وجود ویتامین k2 موجود در لبنیات مخمر شده هم در این پروسه نقش مهمی ایفا میکند.
خواص پنیر و تقویت ماهیچه ها
مصرف روزانه یک فنجان پنیر ریکوتا ( نوعی پنیر ایتالیایی که از آب پنیر یا شیرابه تهیه میشود) به مدت ۱۴ هفته در افراد بالای ۶۰ سال سبب تقویت ماهیچهها و افزایش سلامتی میشود. طبق آخرین نتایج تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۴ در کلینیک مبارزه با میانسالی صورت گرفته است، پروتئین و کازئین موجود در شیر و همچنین آب پنیر مسبب اصلی این پیشرفت در سلامتی شما هستند.
با این وجود اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که تا کنون از مصرف پنیر به سبب چربیهای موجود در آن اجتناب میکردید، بد نیست تجدید نظری در رابطه با مواد مصرفی موجود در رژیم غذایی خود داشته باشید.